# Kumpulan artikel
Make your own free website on Tripod.com

KOLEKSI ARTIKEL SENJA'S

============================================================= ==============================================================
AGAMA
KESEHATAN

TEKNOLOGI

TIPS & TRIKS

CERPEN

RAMALAN

LAINNYA
Database sumber :
  • Labtk Mailing list.
  • Ch_Islamica Mailing list.
  • Era Muslim.com
  • Senja Artikel
  • Senja Email

Menu :

H i k m a h W u d h u

Berikut ini adalah hikmah yang dapat kita peroleh dari wudhu seperti yang diuraikan Imam Al-Ghazali dalam bukunya "Ihya Ulumuddin". Mudah-mudahan Allah swt selalu mencucurkan rahmat-Nya bagi kita semua, Amien.

Banyak di antara kita yang tidak sadar akan hakikat bahwa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmahnya yang tersendiri.
1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
Penjelasan : Kita hari-hari berbicara hal-hal yang tidak berfaedah.
2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah mukaku diakhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan mukaku ini".
Penjelasan: Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini" Penjelasan: Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku ditangan kiriku ini". Penjelasan: Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri.
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindungilah daku dari terik matahari dipadang Masyar dengan ArasyMu" Penjelasan : Panas di Padang Masyar seperti matahari sejengkal diatas kepala.
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".
Penjelasan : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah, mendengar lagu-lagu berunsur maksiat.
7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkan-lah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim". Penjelasan : Ahli syurga melintasi titian dengan cepat sekali.
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu Dengan,"Ya Allah, bawakalah daku pergi ke masjid- masjid, surau-surau dan bukan tempat tempat maksiat"
Penjelasan : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa ? Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita peroleh dalam menghayati Islam?
Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam? Bersyukurlah dan bertaubat selalu.

Wassalamu'alaikum Wr.Wb.